sütemény receptek
káplán krémes
Hozzávalók:
A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a szódabikarbónát, az ízlés szerinti mennyiségű fahéjat, kézzel jól összekeverjük. A zsírt és a mézet felolvasztjuk, a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a kissé felvert egész tojást, a tejet, összegyúrjuk. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ha túl kemény lenne, kanalanként adhatunk hozzá még tejet.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd egyesével tepsi hátán, előmelegített sütőben, közepes lángon pár perc alatt zsemleszínűre sütjük (én 22 x 32 cm-es tepsi hátlapján sütőpapíron sütöm).
A krémhez a tejet feltesszük melegedni, amikor elkezd forrni, lassan hozzáöntjük a búzadarát, és kevergetve addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk.
A margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és ízlés szerinti rummal, végül a kihűlt tejbegrízt állandó keverés mellett apránként a margarinos krémhez adagoljuk, jó habosra kikeverjük.
Tálcára helyezünk egy tésztalapot, rákenjük a krém felét, erre jön a következő tésztalap. Ezt a lapot megkenjük ízlés szerinti lekvárral (én sárgabaracklekvárral kentem meg), majd ráhelyezzük a következő lapot, ezt megkenjük a maradék krémmel, végül befedjük az utolsó lappal.
A csokoládémázhoz a porcukrot összekeverjük a kakaóval, majd a közepébe egy mélyedést formázunk, ebbe tesszük a margarint, majd állandó keverés mellett hozzákeverjük a forró vizet. Addig keverjük, míg sűrű, sima állagú masszát kapunk (a vizet apránként adjuk hozzá, mert lehet, hogy nem kell bele mind). A sütemény tetejére csorgatjuk, majd szépen egyenletesen elsimítjuk.
Tálalás előtt legalább egy napot állni hagyjuk, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak.
almás piskóta
Hozzávalók:
12 dkg vaj, vagy 14 dkg margarin,
6 tojás,
30 dkg cukor,
24 dkg liszt,
2 csomag vaníliás cukor,
1 csomag sütőpor
Alma, keksz
Tetejére:
2 db tojásfehérje
20 dkg porcukor.
Elkészítés:
A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, és annyi kekszet reszelünk bele, hogy ellepje a tepsi alját. Erre ráreszeljük az almát, meghintjük a fahéjjal elkevert cukorral.
A vajat, vagy margarint habosra keverjük a cukorral, (amiből félreteszünk 2 kanállal a tojásfehérjék felveréséhez) sorra hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindegyikkel alaposan kikeverve. Végül hozzátesszük a vaníliás cukrot, ezután felváltva óvatosan belekeverjük több adagban a sütőporral elvegyített lisztet és a 2 evőkanál cukorral felvert kemény tojáshabot.
Ráöntjük az elkészített almára, és közepes tűznél megsütjük.
Deszkára borítjuk, és még melegen 2 tojásfehérjéből 2o dkg porcukorral vert kemény habbal bevonjuk.
gesztenye kocka
Hozzávalók:
Tészta:
6 db tojássárgája,
12 evőkanál porcukor,
1 dl étolaj,
6 kanál hidegvíz,
12 evőkanál liszt,
1 csipet só,
1 csomag sütőpor,
2 evőkanál kakaópor,
6 tojásfehérje
A tojássárgájákat a porcukorral kikeverjük, lassan hozzácsepegtetjük az étolajat, a 6 kanál hideg vizet, és habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral, 1 csipet sóval, és a kakaóval elkevert, majd átszitált lisztet. Végül a 6 tojás felvert habját óvatosan belekeverjük.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Krém:
2 csomag gesztenye massza (50 dkg),
20 dkg vaj,
15 dkg cukor,
1 vanília ízű pudingpor,
3 dl tej, rum
A cukrot a vajjal jól kikeverjük hozzátesszük a gesztenye masszát jól összekeverjük, rummal ízesítjük. A vanília pudingport 3 dl tejben megfőzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a gesztenye krémhez, és rákenjük a kihűlt tésztára.
Krém a tetejére:
1 csomag tejszínhabport felverni a zacskón levő leírás szerint, hozzátenni 1 habfixáló port jól kikeverni és rákenni a gesztenye krémre.
Tetejét megszórjuk reszelt csokoládéval.
|